Зареждане на битови газови бутилки – какво трябва да знаете

ян. 19, 2022Блог

Уредите, които работят с битова газ, стават все по-популярни. Все повече хора избират газови барбекюта, отоплители, котлони, къмпинг оборудване, както и професионални уреди, които работят с пропан или пропан-бутан. А какво знаете за пълненето на битови газови бутилки? Ако ви предстои за първи път да се сблъскате с този тип гориво или сте използвали само оборотни бутилки и не сте запознати с пълненето им, тази статия е точно за вас.

Пълнене на нова газова бутилка – какво трябва да знаете?

 Ако ще пълните нова бутилка газ предупредете служителя на газ станцията за това. Новите битови газови бутилки обикновено са пълни с въздух, който трябва да се изпусне предварително. Така бутилката ще бъде напълнена с оптималното количество газ.

С какво количество газ се пълни битова газова бутилка?

Битовите газови бутилки за втечнен газ (БВГ) по правило се пълнят до 80% от капцитета им. Препълването на бутилката може да бъде опасно – възможно е изтичане на газ през винтила, а при страи бутилки – и през местата, на които има заварка. За това е и важно да се следи пълненето на газ.

Как се разбира дали газовата бутилка е препълнена?

На по-модерните газстанции има автоматизирани системи за зареждане на битови бутилки, които спират пълненето когато газта достигне 80% от капцитета. Но ако не пълните бутилката на такова място, може да сметнете количеството с формула. На битовата бутилка трябва да е изписано тара теглото – към него добавяте теглото на 80% зареден газ. 

Пример: Бутилка с тара 11 кг. + 10 кг. газ трябва да тежи 21 кг. Ако теглото е повече – бутилката е препълнена.

Как да се проверява битова бутилка за изтичане на газ?

Задължително е след всяко пълнене на газова бутилка да я проверявате за изтичане на газ. Това става много лесно и не изисква време. Има 2 лесни начина за проверка:

  • Със специални пяни или уреди за проверка
  • В домашни условия най-лесно става със сапунена вода. Ако излизат мехурчета – има изтичане на газ.

Сапунената вода със сигурност е най-популярният начин за проверка, който се използва в цял свят. Може да го приложите за проверка за изтичане на газ не само при бутилки, но и при газови уредби, маркучи и различни свръзки на газови уреди.

Накратко ви разказахме кои са най-важните неща при пълнене на газови бутилки за бита. За повече съвети за използване на газови уреди следете блога на Gamagaz.