Регулатори на газ – ръководство на потребителя

май 17, 2022Блог

Независимо дали сте запознати с редуцир вентилите или т.нар регулатори на газ, то винагина трябва да сте наясно с начина по който се използват. В основата си редуцир вентилите работят по един и същи начин, като главната им задача е да поддържат постояното налягане на газ от газовата бутилка към газовия уред.

Разбира се има няколко вида редуцир вентили с различни допълнителни функции. Основно регулаторите се делят на регулатори за ниско и регулатори за високо налягане. Всеки един от тях обаче има разнообразни видове. Като регулатори за стандартни немски бутилки с ъглов кран, български Jumbo бутилки, туристически бутилки, еднократни газови дози и други.

В тази статия ще ви запознаем с основните характеристики и начин на използване на регулаторите за ниско налягане 30 mbar до 50 mbar.

Важно!

Преди да започнем по подробно по темата, няма как да пропуснем по-важната информация. А именно преди закупуването на каквито и да е аксесоари за газови уреди, да обърнете внимание на самия уред и по точно параметрите му. На етикета или в описанието на всеки уред трябва подробно да е описано с какво налягане работи той. Това е изключително важно, тъй като грешка в избора на редуцир вентила за налягане, може да доведе до запалване и дори до избухване на газовия уред.

Другото на което трябва да се обърне внимание е, начина по който газовия маркуч се свързва към редуцир вентила и газови уред. Стандартите за свързване са два –  свързване с щуцер и свързване с винт. Като най-разпространеният начин за България е първия, а за Европа е втория.

 

Регулатори за ниско налягане

Освен, че редуцир вентлите се делят на такива за високи и ниско налягане, всеки един от тях се дели на няколко вида в зависимост от газовата бутилка, която се използва. Стандартите за газови бутилки са два – немски, с ъглов кран и Български Jumbo стандарт. Като в зависимост от газовата бутилка редуцир вентила трябва да е за немски или български стандарт. Разликата между двата стандарта се намира основно в това, че немските газови бутилки са с ъглов кран за изход на бутилката и регулатора се прикрепя с винт към нея. Докато българския стандарт за газова бутилка представлява прав кран, върху който директно чрез клапан се връзва редуцир вентила.

Третият вариант за редуцр вентил е – регулатор на налягането за еднократни газови дози. Те се използват за по-малки газови уреди, основно за къмпинг барбекюта и газови котлони.

В случай, че искате да приспособите газова бутилка от един стандарт с редуцир вентил от друг стандарт, може да го направите като сложите подходящ преходник между двете устройства. Но имайте напредвид, че тези преходници трябва да са специално произведени за тази цел, а газовия уред който ще използвате може да работи със съответната газова бутилка и редуцир вентил.

Маркуч и газова бутилка
Редуцир вентил Jumbo 30mbar с винт

Ръководство на потребителя

След като разяснихме какви са видовете редуцир вентили, е време да обясним и как се използват. Ако следвате внимателно наръчника на потребителя за използване на регулатори на газ, няма да имате проблеми при монтирането им.

единичен газов котлон

Инструкции за безопасност

Преди да започнем с подробните стъпки за монтиране на регулатор и пускане на газ към газов уред, трябва да преминем през инструкциите за безопасност.

Прочетете внимателно преди да започнете инсталацията.

 1.  Преди да монтирате регулатора, газта трябва да е спряна. Регулатора се монтира, само и единствени когато не е пуснат газа и при нормални условия на употреба. Всички кранове и уреди трябва да бъдат спрени.
 2. Препоръчително е регулаторите да се сменят на всеки 10 години от датата на производство.
 3. При външа употреба, редуцир вентила трябва да бъде покрит или защитен от дъжд, сняг или случайно напръскване с вода.
 4. Преди да се монтира, трябва да се провери гуменото уплътнение на регулатора. Дали е в добро състояние и дали не липсва. Не всички редуцир вентили имат допълнително умплътнение. В случай, че липсва трябва да се закупи ново.
 5. Резервуара за LPG трябва да е във вертикално положение.
 6. Предварително се уверете, че газовия маркуч който ще използвате не е в добро състояние, не е пробит и не е по-стар от 3 години.
 7. След като е монтиран регулатора на газ, не бива да бъде премахван, докато уредите или бутилката са пуснати.
 8. Докато газът тече и уредите са включени, контейнера на газ не бива да се мести
 9. Бутилката за газ и газовите уреди не трябва да се намират близо до източник на топлина, свещ или директен пламък.
 10. За да свържете редуцир вентила и газовия маркуч използвайте инструменти. Не се препоръчва завиването на ръка.
 11. За да се предотврати връщане на газ и изпарения от газовия маркуч към регулатора, той не бива да се монтира по-ниско от горната част на бутилката или изпусквателния кран.
 12. Всяка допълнителна тръба или маркуч използвани за свързване на регулатора, трябва да бъде наклонена, така че газта да може да се върне обратно в резервуара.

 

Стъпки за монтиране на редуцир вентил

Най-важното преди да започнем монтажа на регулатора на газ е, да проверим дали всички уплътнения са на място, поставени са правилно и са годни за употреба. В случай, че уплътнителите не са в добро състояние, то те трябва да бъдат сменени.

 1.  Провете регулатора, дали е здрав, дали е в добро състояние и дали от датата на производство не са минали 10 години.
 2. Почистете добре изходите и входовете на всички уреди. Премахнете всякакви замърсявания, които могат да предизвикат проблеми.
 3. Монтирайте газовия маркуч към изходната част на дюзата на регулатора на газ. В случай, че маркуча се монтира директно без резба, то е нужно да се използва скоба за затягане.
 4. Тъй като повечето регулатори са с обратна резба (лява), то обърнете внимание на къде се завива гайката на регулатора.
 5. Затегнете всичко с подходящ инструмен. Не се препоръчва завиването на ръка
 6. След като всичко е затегнато и редуцира е свързан с бутилката и маркуча, а маркуча с газовия уред, може да отворите винта/клапъна на газовата бутилка
 7. Изчакайте около 5 секунди, за да се напълни маркуча и затворете винта/клапъна.
 8. Направете тест за течове на газ, като използвате монометъра на редуцир вентила, спрей за проверка на течове или сапунен разтвор за отворите на уредите.
 9. Ако няма течове, може да пуснете газовия уред в употреба.
 10. При наличие на теч, трябва да се демонтира и монтира газовата бутилка, маркуча и регулатора на ново и да се повтори теста за изтичане на газ,.
 11. За да смените газовата бутилка, вентила на газовата бутилка трябва да бъде изключен. 
газов котлон двоен
Редуцир вентил с манометър 50 mbar

Тест за изтичане на газ, регулатор с монометър за проверка на газ.

Тест за изтичане на газ може да се проведе по няколко начина. Най-лесния, бърз и ефективен начин е като изпозлвате редуцир вентил с монометър. Друг вариант е, в домашна среда да използвате сапунен разтвор за проверка.

Стъпки за провеждане на тест за течове с редуцир вентил с монометър

 1. Регулатора трябва да е свързан с бутилката и уреда, чрез газов маркуч.
 2. Всички отвори на газовите уреди и бутилката трябва да бъдат затворени
 3. Отворете винта/клапъна на газовата бутилка, за да тръгне да се пълни газовия маркуч.
 4. Оставете го за около 5 секунди, колкото да се напълни газовия маркуч
 5. След като се напълни газовия маркуч, затворете прекъсвача на бутилката.
 6. В този момент стрелката на монометъра ще се премести в зелената зона.
 7. Изчакайте няколко минути, ако стрелката се премести в друга зона, значи има изтичане на газ. Ако се задържи в зелената зона, означава че няма изтичане на газ и теста е успешен.
 8. В случай, че имаме изтичане на газ, цялата инсталация трябва да се провери със спрей за откриване изтичане на газ или чрез водно сапунен разтвор.
Регулатор с монометър и индикатор

Имайте напредвид, че нивото на газта в газова бутилка, може да се измери само и единствено при консумация на газ. При пускане на газта индикатора на монометъра ще покаже един от 3 различни цветове. Значението на цветовете е:

 • Ако стрелката попадне в синя зона, то газовата бутилка е празна
 • Ако стрелката попадне в жълта зона, то газовата бутилка е почти празна и има количество газ за около 2 часа (в зависимост от уреда, който се използва)
 • Ако стрелката на индиактора е в зелена зона, то това означава, че бутилката е пълна и има количество за непрекъсната консумация.

Защита от запалване – функции на преливен капак

 • В случай, че газовия маркуч не е свързан правилно, изгори или бъде срязан то ще се включи защита. Тази защита представлява защитен капак, който изключва 100% от потока на газ. Той предпазва останалия в газовия контейнер газ от запалване или избухване. 
 • За да пренастройте регулатора трябва отново да изключите системата и да прикрепеите маркуча към изхода на регулатора и газовия уред. 

Тест със сапунен разтвор – тест в домашни условия

 

В домашни условия можете лесно и бързо да проверите газовите тръби за изтичане на газ. Нужно ви е само малко вода и сапун

Стъпки за изпълнение на теста:

 1. В малка кофа сложете малко вода и сапун.
 2. Разбъркайте добре течноста и с малка четка или гъба нанесете плътен слой върху свръзките на газовия маркуч, редуцир вентила и уредите.
 3. Изчакайте малко и ако се появят балончета в тези зони значи има изтичане на газ. Ако не всичко е добре уплътнено и няма изтичане.
газов котлон двоен