Ползите от готвенето на газ

юни 30, 2022Блог

Електричеството може да е олеснило живота ни до голяма степен, но един от най-ефективните начини за готвене и отопление остава това на газ. Благодарение на газта, може да се затоплите през зимата, докато сте в двора край барбекюто или да придадете красива и уютна атмосфера на любимото си кътче на терасата. И независимо дали варите или задушавате, сотирате или печете, за готвенето на газ няма ограничения. 

В тази статия ще ви разкажем малко повече за ползите от готвенето на газ и защо става все по предпочитан метод не само в професионалните, но и в битовите кухни. 

Какво трябва да знаете за битовата газ?

Битова газ или т.н втечнен пропан-бутан представлява леснозапалима смес от летливи въглеводороди, която се получава при преработка на нефт.

Намира широко приложение в бита като говиро за: газови котлони, печки за готвене и отопление, барбекюта, гориво за автомобили на газ и други.

Видовете битова газ, която се срещат са чист пропан, чист бутан или най-често срещания вид: смес пропан-бутан. Интересен факт е, че сместа пропан-бутан няма мириз, но за да бъдат откривани течове и изтичания на газ се използва допълнителен ароматизатор.

Интересни факти за битовата газ.

 • Първият газов продукт за търговия се появява на бял свят през 1912г., като две години по-рано бива придобит газ за първи път.
 • Според световната статистика пропан-бутана осигурява около 3% от консумираната в днешно време енергия.
 • Нарича се още „зелена енергия“, тъй като има ниски серни емисии и изгаря без да отделя сажди.
 • За битови нужди, газта се доставя в стоманени, алуминиеви или композитни бутилки, във втечнено състояние и под налягане. Тъй като газта се разширява от топлината, бутилките за газ се пълнят на 80-85% от обема си.
 • Чистият пропан е по-тежък от въздуха, затова се събира по-ниските части на пространствата.
 • Тъй като газта е запалима, не бива да се излага на директна слънчева светлина, близо до огън, искри или лесно запалими предмети.
 • Задължитено е газовите бутилки да се съхраняват на духо и добре проветриво място. 

Втечненият газ е универсално гориво, чудесно за поддържане на топлина и уют през зимата и осигуряване на топла вода. Също така е брилянтно гориво за готвене, независимо дали на котлон или барбекю. И така, какви са предимствата от готвенето с LPG?

Ползите от готвенето на газ

 • Моментално запалване;
 • Лесен контрол на пламъка;
 • Директно, равномерно и бързо затопляне;
 • Природно съобразен газ;
 • По-нисък разход на енергия и по-малка загуба на топлина;
 • По-евтин;

1. Моментално запалване

 

При газовите котлони не е нужно да чакате дълго време докато котлона загрее. В момента, в който го запалите и поставите прибори за готвене върху пламъка, сте готови да започнете готвенето. Така времето, в което чакате приборите и котлона да загрее се намаля почти наполовина.

2. Лесен контрол на температурата и пламъка

Причината професионалните готвачи да използват уреди на газ, за да приготвят разнообразни ястия не е само тази, че газта се оказва по-икономична от тока, но и газта за разлика от тока се контролира много по-плавно и лесно. Всеки готвач може да постигне идеалната температура за готвене, само с едно леко завъртане на копчето. Така може да контролирате лесно пламъка на газовия котлон. Ако искате да е по-голям и съответно температурата да е по-висока или може би готвите на бавен огън и по-ниска температура. Няма проблем и ограничение за газовите котлони. 

3. Директно, равномерно и бързо затопляне

При електрическите печки, приборите върху които приготвяте храната си трябва да са идеално плоски, за да може след загряване на котлона да се разпредели равномерно топлината по самия прибор. При газовите котлони не се изисква загряване на котлона и излишно чакане за разпределяне на температурата. Тъй като пламъците на котлона са центрирани, то всяка част от приборите се нагрява равномерно, без да има студени сектори. Също така газовите котлони изстиват много по-бързо от електрическите котлони, което ги прави още по-безопасни за използване. 

4. Природно съобразен газ

Газовите котлони са много по-екологични от електрическите,
тъй като отработените газове са по-чисти от въглищата,
изгорени за генериране на електричество.

5. По-нисък разход на енергия и по-малка загуба на топлина

 

 • готвенето на газ спесява от 10% до 30%  енергия.

Освен, че електрическите котлони изстиват по-бавно от газовите, в процеса си на работа отделят и повече топлина. Така по време на пускането им и след спирането им се губи допълнително количество топлина. При спирането на газов уред, температурата веднага намалява, тъй като източника на топлина спира да излъчва в момента на угасването на пламъка. Освен това при спиране на тока, газовите уреди продължават да работят.

6. По-евтино

Вярно е,че закупуването на качествени газови уреди е скъпо удоволствие, но в дългосрочен план би излезнало по-евтино, тъй като много газови уреди са икономични и екологични.