Битови газови бутилки – употреба в домашни условия

окт. 6, 2021Блог

Използването на битова газ в домакинствата в България набира все по-голяма популярност. Това е лесен и удобен начин както за отопление, така и за готвене. Въпреки това, все още много хора изпитват страх от използването на газови бутилки у дома. Но ако се използват сигурни бутилки и се спазват правилата за безопасност при използването им, няма за какво да се притеснявате.

Какво трябва да знаете за битовите газови бутилки?

Битовите газови бутилки са предназначени за съхранение на втечнен газ пропан бутан Б или чист пропан. Газта в бутилката е под налягане и при изтичането му той преминава в газообразно състояние. Битовите бутилки са подходящи за съхранение само на този тип газ.

Зареждане на газови бутилки

Бутилките, които предлагаме на сайта ни, пристигат при вас празни. За пълненето им е нужно да отидете в най-близката оторизирана станция за пълнене на битова газ. Запомнете – при първото пълнене на бутилката уведомете персонала, че бутилката е нова. Пълна е с въздух и това ще затрудни пълненето й. Много важно е при транспортиране да се предпазва крана. Използват се специани капачки за предпазване на газови бутилки. А някои бутилки имата предпазител или метална яка която предпазва крана. 

Монтаж на газови бутилки към барбекюта, отоплители и котлони

Включването на газовите уреди към бутилките е много лесно, но е нужно да знаете няколко неща. Предварително се запознайте с характеристиките на уреда и изберете правилния газов маркуч, редуцир за съответното налягане и бутилка. В България се използват 2 основни вида битови бутилки – стандарт Jumbo (класическите с прав кран) и немски стандарт (ъглов кран). Трябва да съобразите редуцира според тях – пускането и спирането на газта е различно при двата стандарта. При нужда винаги можете да се свържете с нашите консултанти.

Правила за безопасна употреба на битова газова бутилка

При използване на газови бутилки у дома, на вилата или по време на почивката ви на къмпинг трябва да спазвате следните правила:

 • Не трябва да използвате и съхранявате бутилките близко до огън, тъй като са запалими и взривоопасни. Не я съхранявайте в мазета или на влажно място. 
 • Не трябва да излагате бутилката на директна слънчева светлина.
 • Винаги изключвайте газовите уреди и спирайте притока на газ към тях. Не оставяйте включени газови уреди без надзор.
 • При всеки монтаж и демонтаж проверявайте за изтичане на газ. Ако не разполагате със специални консумативи, може да използвате и сапунена пяна за тази цел.
 • За някои може да се стори странна препоръка, но има и такива случаи – не проверявайте за изпускане на газ с огън.
 • Пазете бутилката от удари и изпускане.
 • Не пушете близко до работеща газова бутилка.
 • Ако около вас има деца, не оставяйте бутилката без надзор.
 • Не правете сами ремонт на бутилката. При проблем я занесете в оторизиран сервиз.
 • Ако по време на работа с газов уред чуете шум от бутилката, усетите миризма или усетите промяна в уреда, спрете го и се консултирайте със специалист.

Какво се прави в случай на изтичане на газ?

Ако има изтичане на газ, е нужно да спазите следните препоръки на специалистите:

 • Ако използвате бутилката в затворено помещение, при възможност я занесете на открито, но не на слънчево място.
 • Ако нямате възможност да я изнесете, спрете всички уреди, които могат да предизвикат искра или отделят топлина.
 • Потърсете помощ от специалист или пожарна.

На какво се дължат най-често инцидентите с газови бутилки?

За съжаление в България не са рядкост инцидентите с газови бутилки. Почти всички се случват заради човешка грешка. Ето и най-често срещаните причини:

 • Използването на много стари и непроверени бутилки – с времето материала, от които са изработени бутилките, корозира. Уплътнението, което свързва крана с цилиндъра, се износва. Ако не се проверява бутилката веднъж годишно от оторизирана фирма, рискувате да стане инцидент. В България на всеки 10 години бутилките трябва да минават през пълна проверка за нов сертификат.
 • Монтаж „Направи си сам“ – за да спестят пари от нов редуцир или маркуч, някои хора решават че ще преправят стар или ще използват микс от различни стандарти. Освен ако не сте специалист, не преправяйте нищо сами.
 • Прекалено високо налягане на редуцира – всеки уред има специфично налягане, с което работи. При използване на редуцир за високо налягане с уред, който работи на ниско, рискувате да подпалите уреда, което може да доведе до взрив на бутилката.

Надяваме се, че сме ви били полезни с тази статия. Запомнете – при правилното използване и съхранение на газовата ви бутилка няма да имате проблеми.